Pot aparea diverse situatii cand vei avea nevoie de eliberarea unui certificat constatator pentru o societate. De aceea intalnim aceste documente sub diferite tipuri, in functie de scopul pentru care sunt solicitate.
Sa nu uitam cu principalul rol al acestuia este de a informa si de a intermedia relatia dintre companie si institutiile publice sau alte entitati. Tinand cont de acest lucru, putem spune ca cea mai simpla departajare este cea intre certificatul constatator de baza si cel de furnizare de informatii. Intalnim insa si cazuri mai particulare, cum ar fi: certificat constatator fonduri IMM, certificat constatator de insolventa, etc.
Cand ai nevoie de un certificat constatator de baza?
Cel mai frecvent intalnit tip de certificat constatator in momentul aparitiei unei interactiuni intre firma ta si o alta entitate este certificatul constatator de baza. Acesta se numara printre documentele necesare atunci cand vei dori sa accesezi fonduri Europene, sa obtii autorizatii, sau de diverse proceduri in instanta, contracte de leasing, sa partipi la licitatii sau de o inregistrare in scopuri de TVA si nu numai.
Ce informatii contine certificatul constatator de baza?
Acest document cuprinde informatii despre toate modificarile sau mentiunile efectuate la ONRC, afisate in ordine cronologica, de la infiintare si pana in prezent.
Este solicitat de regula in relatia cu diverse institutii precum: banci, ANAF, Administratia Fondului pentru Mediu, Autoritatea Rutiera Romana, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Casa Nationala de Pensii, Directia Generala a Vamilor, Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale etc.
Certificatul constatator de furnizare de informatii
Insasi denumirea acestui tip de certificate constatator face corelarea cu scopul acestuia. Concret, acest document prezinta informatiile despre firma, precum: numar ONRC, numele firmei, forma juridica, CUI, adresa sediului social, starea firmei, coduri CAEN (principal si secundare), capital social, administratori, asociati/actionari. Asadar, acest tip de certificat are rol de informare. Totusi, pentru informatii detaliate poate fi nevoie de un certificat constatator de baza.
Aplici pentru finantari sau granturi? Iata tipul de certificat constatator necesar
Atunci cand vrei sa aplici pentru finantari din fonduri europene sau granturi vei avea nevoie de un certificat constatator fonduri IMM. Acest document prezinta informatii despre forma de organizare, actionariat, capital social, dar si despre situatia financiara la zi a firmei. Este solicitat de institutii precum Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), Agentia de Plati si Interventii in Agricultura.
Certificat constatator de insolventa
O alta situatie in care vei avea nevoie de un certificat constatator este aceea in care doresti deschiderea procedurii de insolventa. Prezinta informatii despre firma, precum si cele cuprinse in situatiile financiare anuale (cifra de afaceri, profit brut, pierderi, profit net, numar mediu de salariati). Acest tip de certificat constatator de insolventa este solicitat de tribunale si notari.